Ce este curcubeul și cum se formează?

Ce este curcubeul și cum se formează?

Ce este curcubeul și cum se formează?

Frumusețea lui fascinantă avea să atragă din timpuri foarte vechi numeroase taine, superstiții și credințe mistice. Curcubeul este văzut adesea ca un simbol al cerului senin, al păcii, al iubirii și al speranței.



Curcubeul este un fenomen optic și meteorologic atmosferic care se manifestă prin apariția pe cer a unui spectru de forma unui arc colorat atunci când lumina soarelui se refractă în picăturile de apă din atmosferă. De cele mai multe ori curcubeul  se observă după ploaie, când soarele este apropiat de orizont.


Curcubeiele naturale apar, de obicei, atunci când cerul se înseninează rapid după o ploaie. Iar soarele se află la o altitudine mică. Din acest motiv, curcubeiele sunt observate de obicei pe cerul vestic, dimineața, și pe cel estic, seara. Totodată, fenomenul nu se poate forma vara, la prânz, deoarece soarele se află la punctul maxim pe cer. 


Cele mai spectaculoase apariții ale curcubeului au loc atunci când jumătate din cer este încă întunecat cu nori de ploaie. Iar observatorul se află într-un punct cu cer senin în direcția Soarelui. Rezultatul este un curcubeu luminos care contrastează cu fundalul întunecat. Se pot observa curcubeie destul de des într-un jet de apă, în special în fântâni si cascade. În cazuri speciale, se pot observa mici curcubeie la capătul valurilor mării.


Sir Isaac Newton, întemeietorul fizicii moderne, este cel care a explicat lumii faptul că un curcubeu are șapte culori. Însă, inițial, Newton a ales cinci culori pentru curcubeu: roșu, galben, verde, albastru și violet. Ulterior, fizicianul a considerat că ar trebui să fie șapte culori, la fel ca numărul zilelor săptămânii și notelor muzicale care formează o gamă muzicală, dar și numărul de planete cunoscute pe atunci, așa că a mai adăugat două culori.



Află de aici: Care sunt culorile curcubeului și ce înseamnă ROGVAIV
 

Superstiții despre curcubeu

Se spune că acest fenomen optic este cale și mediere între lumea de aici, de jos, și cea de dincolo, ascunsă în spatele înaltuilui cerului. El este puntea pe care o folosesc zeii și erorii, între cele două lumi.

În Grecia, curcubeul este Iris, mesagera rapidă a zeilor. În general, el simbolizează, relațiile dintre cer și pământ, dintre zei și oameni, este un limbaj divin.

În China, unirea dintre cele cinci culori conferite curcubeului este cea dintre yin și yamg, semnul armoniei universului și al fecundității.

Curcubeul anunță în general evenimente fericite, legate de reînnoirea ciclică.

Sper că acum când vei privi curcubeul vara vei vedea pe lângă culorile lui minunate și aceste simboluri!

Înapoi la blog

Scrieți un comentariu

Rețineți: comentariile trebuie să fie aprobate înainte de publicare.