Ce înseamnă ROGVAIV și care este simbolul culorilor

Ce înseamnă ROGVAIV și care este simbolul culorilor

Ce este curcubelul?

Curcubeul este un fenomen optic și meteorologic atmosferic ce se manifestă pe cer odată cu apariția unui spectru în forma unui arc colorat în momentul în care lumina puternică a soarelui aflat aproape de orizont se refractă în picăturile de apă din atmosferă.

Culorile vizibile ale curcubeului sunt: roșu, orange, galben, verde, albastru, indigo și violet, abreviate ROGVAIV.

 

Care este semnificația culorilor?

Fiecare culoare are o semnificație aparte în diferite culturi și anume:

❤️Roșu – În Africa de Sud, roșul simbolizează sângele vărsat în perioada Apartheidului și a ajuns să fie perceput ca reprezentând doliul. În Vest, roșul e sinonim cu pasiunea și cu dorința carnală. În China simbolizează viața lungă și norocul, prosperitatea și șansa și este culoarea purtată în mod tradițional de mirese. De asemenea, este culoarea Anului Nou chinezesc, când oamenii dăruiesc apropriaților plicuri roșii în care pun bani. În India este culoarea purității și a iubirii; când femeile se mărită, își colorează cărarea din păr cu roșu.



🧡Orange (Portocaliu) – În America, portocaliul este culoarea dovleacului și simbolizează Halloweenul. În India, portocaliul este o culoare sacră. Pentru budiști, portocaliul este culoarea spiritualității și a păcii. În Japonia, portocaliul este culoarea civilizației și a culturii.



💛Galben – În China, galbenul este asociat cu culoarea împăraților. În Egipt este culoarea doliului și a tristeții, din cauză că e asociat cu aurul, care reprezintă viața eternă. În Japonia, galbenul e culoarea trădării, dar și simbolul curajului. În Europa este culoarea lașității, a slăbiciunii și a înșelăciunii. Mai ales în Germania și Franța este considerată culoarea geloziei.



💚Verde – În SUA, verdele este culoarea banilor, dar este și culoarea naturii și simbolizează mediul. În Est, verdele poate să simbolizeze fertilitatea și noi începuturi. Dar poate să reprezinte și infidelitatea. În China, dacă porți o pălărie verde, le indici semenilor că soția ta ți-a fost necredincioasă. În Anglia, verdele este culoarea geloziei: “gelozia, mostru cu ochi verzi” este o expresie folosită întâia dată de Shakespeare, în “Neguțătorul din Veneția”. În Irlanda, în schimb, verdele este culoarea norocului. Verdele a fost culoarea preferată a profetului Mohamed și este culoarea paradisului. În America de Sub este culoarea morții.



💙Albastru – În Japonia, albastru înseamnă fidelitate. Dar e și una dintre culorile care simbolizează norocul. În Vest este asociat cu tristețe și cu o stare sufletească apăsătoare, de unde și expresia “feeling blue” (să fii trist). În schimb, în hinduism, albastrul este culoarea lui Krishna și reprezintă dragostea și fericirea divină.



💜Indigo/Violet – Pentru văduvele thailandeze, violetul este culoarea doliului și denotă tristețe. În Vest, violetul este culoarea regalității. Culoarea violet a fost obținută prima dată din mucusul unor melci marini. Este nevoie de 12.000 de melci ca să produci puțin peste un gram din această culoare. Romanii, au fost cei care au impus violetul ca simbol al statutului special. Iulius Cezar a decretat că nimeni altcineva, cu excepția lui, nu avea voie să poarte această culoare. Elisabeta I a purtat o rochie violet la banchetul încoronării sale, din 1599, iar în 1603, când a murit, sicriul i-a fost acoperit cu catifea violet.


Sper că ți-au plăcut aceste povești despre simbolul culorilor.

Sursa: Karen Haller – Psihologia Culorilor

Înapoi la blog

Scrieți un comentariu

Rețineți: comentariile trebuie să fie aprobate înainte de publicare.